Titanic

Vi har ferdes på havet i utrolig mange år, som regel får man en flott tur og kan virkelig nyte livet. Men andre ganger kan det gå riktig galt, det er dessverre mange båter som har gått ned og mange menneskeliv har gått tapt.

En av de virkelig store katastrofene var da Titanic kolliderte med et isfjell og sank, her var det over 1500 menneskeliv som dessverre gikk tapt. Dette blir betegnet som en av de største katastrofene ute på havet.

Bakgrunn

Skipet ble bygd i Belfast i Irland og ble sjøsatt i 1911. Det tok omtrent to og ett halvt år fra skipet ble bestilt til det ble sjøsatt. RSM Titanic var da det største flytende skipet på den tiden, det var White Star Line som hadde bestilt skipet. Titanic var nummer to av tre av Olympic class ocean liners som White Star Line hadde bestilt. Det første skipet var RMS Olympic som ble sjøsatt omtrent ett år før RMS Titanic, det tredje skipet av serien var HMHS Britannic som ble sjøsatt fire år etter RMS Olympic. Disse tre skipene ble bygd for å holde tritt med konkurrentene som var det Britisk Amerikanske selskapet Cunard og de to Tyske selskapene Hamburg America og Norddeuscher. De hadde sjøsatt omtrent identiske skip og White Star Lines bestilte raskt sine tre båter for og ikke tape markeds andeler.

Skipet

Titanic var nesten 270 meter lang, litt over 28 meter bred og 32 meter høy i fra kjøl til toppen av brua. Skipene av Olympic klassen hadde alle 11 dekk hvor det øverste var lugarene til offiserene. Åtte av dekkene var forbeholt passasjerenes lugarer. Det var hele tre motorer som sto for fremdriften, hver motor hadde sin egen propell. De to ytterste var størst på litt over syv meter i diameter, mens den midtre propellen var på litt over to meter i diameter. Titanic var en skute som oste av luksus, her var det ikke spart på mye når det kom til passasjerenes behov. Det var plass til over 830 mennesker på første klasse, litt over 600 på ander klasse og litt over 1000 på tredje klasse. Totalt kunne de ha med seg 2453 passasjerer og litt over 900 på mannskap siden. Skipet var registrert for maks 3547 mennesker. Det var rundt 2200 om bord når skipet sank, så det var heldigvis ikke fylt opp til maksimum når tragedien hendte. Konstruksjonen og byggingen av de tre skiene ble en stor utfordring for verftet, de hadde aldri bygd så store skip før. Men etter en del ombygging ved verftet fikk de det da til.

Katastrofen

Det var onsdag den 10 april i 1912 at turen startet i fra Southamton med New York City som mål. Første stopp ble i Frankrike der det kom flere passasjerer om bord, det ble så en stopp innom Irland før det satte kursen over Atlanteren. Etter fire dager ute på åpent hav skjedde det fatale, utkikken fikk øye på isfjellet og fikk straks varslet bruen. Det ble beordret og styre unna, men det var for sent da de gikk for full maskin og gjorde rundt en 20 knops fart.

Katastrofen
Katastrofen

Katastrofen som fulgt ble enorm.