Seiling som sport

Det er mange som nyter seilbåten sin på dagsturer, helge turer eller lengre ferieturer ute på vannet. Man nyter virkelig det stille suset som havbrisen gir. Mange velger også å bli med i seilas og regattaer for det sportsliges og konkurransens skyld. Det har blitt en populær idrettsgren for mange, ung som godt voksen liker denne formen for idrett, utfordring og spenning. Man har mange forskjellige klasser man kan delta i, det kommer an på hvilken type båt du har.

Klasser

Det finnes ganske mange forskjellige klasser innen seilsporten, båttyper og distanser. Man har seilbrett, kjølebåter, joller og flerkjølebåter som igjen er delt opp i ulike klasser. En av disse klassene er baneseilas, her er det seilbåter som er omtrent identiske i størrelse. Denne klassen er igjen delt opp i flere underklasser som går på størrelsen av båtene. Det er hovedsakelig to type baner som blir brukt i denne klassen, kryss og lense baner og triangel baner. Denne type triangel baner kalles også for Olympisk bane. Da det holdes regatta er det som regel flere seilas over en viss tidsperiode, så man har en stor fordel om man holder seg oppe i teten om man skal ha en god sjanse til å vinne totalt. I matchracing konkurrerer man med to båter om gangen, her går vinneren videre på utslagsmetoden til det er vinneren av det siste racet som tar hele gevinsten.

Internasjonale klasser

Når man deltar i det som går under VM klassen brukes flere av de samme klassene som går under OL klassene. De klassene som går under VM klassene er Laser herre mix, Finnjoller herrer mix, 470 herrer mix, 470 damer, Mistral herrer mix, Mistral damer mix, Starbåt herrer mix, E jolle damer, Yngling damer, Tornado herrer mix og49 herrer mix. OL klassene er delt opp i ti forskjellige klasser, Laser Radial, RS X, 470, Finjolle, 49er, 49er FX, og Nacra 17 som er en såkalt fri klasse som det brukes katamaraner i.  Her er det delt opp i fire klasser for damer og fem klasser for menn.

Internasjonale klasser
Internasjonale klasser

Seil teknikken

Det og klare og lære seg en god seilteknikk er avgjørende om man skal klare og hevde seg innen sporten, beregne vind og strøm er også en del av totalen her. Det og ha en god posisjon i det startsignalet går er viktig, vinden og hvor motstanderne er i forhold til den spiller en viktig rolle. Mann bør ikke havne i posisjon hvor motstanderne hindrer deg i og få vind i seilet. Kursen en seilbåt kan ha er delt opp i fem, man har kryss som er rett i vindøyet, så har man slør som er rundt 90 grader på vinden, skarp slør som er mellom slør og kryss, rom slør som er platt lens og slør og platt lens er da vinden er 180 grader medvind.

Seil teknikken
Seil teknikken

Hvis vi ser litt nærmere på det er kryss når vinden har en skarp vinkel, når det er lens kommer vinden omtrent rett bakenifra og slør har vinden omtrent rett i fra siden. Når man seiler med slør vind er muligheten for å kullseile ganske stor så her må man være oppmerksom hele tiden.