Seilbåten

Når man skal ferdes ute på vannet er det mange som sverger til seilbåten, man slipper motorduren og nyter bølgeskvulp mot skroget. Med å bruke seilbåt sparere man jo også miljøet noe, det teller også en god del i disse dager hvor miljø hensyn er viktig.

Historien om seilbåten er ganske lang, hvor og når de første menneskene startet med dett er fortsatt uvisst. Det man vet i dag er at i Egypt hadde ganske store seilbåter allerede rundt år 4700 f. kr.

Historie

Egypterne brukte seilbåter på elven Nilen for og frakte mennesker og varer, det var omtrent den eneste måten og komme seg fra nord til syd i landet.Disse båtene var lagd av papyrusrør som er surret sammen på en spesiell måte, båtene var beregnet til å bruke både årer og seil for fremdriften. Båtene som ble benyttet her var omtrent 20 meter lange og egnet seg godt på elven. Denne måten og ferdes på vannet fristet til å lage større båter for og kunne brukes ute på havet, rundt år 2700 f. kr hadde de båter som var dobbelt så lange. De byttet også ut papyrusrørene med trevirke som fikentre og akasietre, disse båtene ble også bygd for og kunne kombinere seil og roing som fremdrift.

Det ble gjort stadig forandringer og forbedringer på båtene rundt omkring, spesielt i de områdene hvor handelen tiltok hele tiden. Man trengte stadig større båter som kunne reise lengre og lengre, ikke bare på grunn av handelen men også antallet oppdagelses reisende hadde økt vesentlig.Seilbåtene tok et stort sprang i utviklingen under romer tiden, de romerske handels skipene var og se nesten overalt hvor det foregikk handel. Materialer og byggestiler forandret seg da mye, det kom jo an på materialer som man hadde tilgang til der man var og byggestilen der.

Dagens seilbåter

Dagens seilbåter er bygd på litt de samme prinsippene, men med store fremskritt i både konstruksjon og materialer som brukes. Det finnes seilbåter i de fleste størrelser i dag, fra små joller som er beregnet på en person til store havseilere som det er ganske mange mennesker om bord på. De minste seilbåtene går under betegnelsen Europa jolle, det er båter som snipe, Oslo jolle, Nacra, Zoom 8 og Laser jolle. Disse små seilbåtene er i klassen Entypejoller. De litt større går under betegnelsen Entypekjølebåter som Drake, Killing, Albin Express, Solingen og Nordisk Folkebåt. Den neste gruppen er flere skrogs båter, det er katamaraner med to skrog og triamaraner med tre skrog. Det er båt typer som Tornardo, Hobie Cat og Formula 18. I gruppen kjølebåter finner vi båter som Willing, Maxi, Knarr og Dehler, det finnes mange flere i denne gruppen men listen blir for lang til og legge ut alle her. Seilbåten brukes til en fredelig tur enten alene eller sammen med venner og familie på en koselig dagstur eller helgetur. Det har blitt mange som også bruker hele ferien sin ute med seilbåten sin.

Dagens seilbåter
Dagens seilbåter: source

Man kan begynne og delta i seil konkurranser og melde seg på i de mange regattaene som holdes da gjerne i sommer halvåret. Mulighetene er der om man har interessen.