Seilbåt

Seilbåt har blitt en populær måte for mange for å nyte livet ute på vannet. Ingen motordur men bare vannskvulp mot skroget er som balsam for mange mennesker. Det, samt og også bruke seilbåten sin til konkurranser har også blitt en stor interesse for mange. Det er jo blitt mange forskjellige klasser innen seilsporten, i fra en enkel liten jolle med seil hvor det er kun en person om bord og til de store hav seilere med mange som er med.

Historie

Historien om seilbåten er veldig lang, akkurat når den første seilbåten ble brukt er det ingen som har et sikkert tidspunkt på. Men man har informasjon om at i Egypt lagde store seilbåter allerede i tidsregningen rundt 5000 F kr. Så det blir jo noen år siden nå, dette var båter som da ble brukt på elven Nilen som var den enkleste måten å frakte folk og varer fra nord til syd i landet. Båtene var utstyrt med både seil og årer og var på rundt 20 meter lange. Disse båtene var lagd av papyrusrør som de hadde en spesiell måte og binde sammen på.

Rundt 2000 år senere prøvde de seg på større havgående seilbåter, de gikk da over til å bruke tre som materialer i stedet for papyrusrørene. Men de beholdt årene også i disse båtene, det var nok greit nok når det var vindstille at man fortsatt hadde fremdrift på båten. Det kom så større og større båter med årene, oppdagelses reisende og handelen økte stadig og man trengte større havgående seilbåter. Romertiden kom med enda flere og større båter, de Romerske handel skipene kunne man treffe på omtrent overalt hvor det var store byer og stor aktivitet innen handelen. Båt typer og materialer varierte jo rundt omkring i verden, de hadde alle sine egne metoder og lage båter på og trevirket de brukte er jo forskjellige fra verdensdel til verdensdel.

Seil sport

Man regner med at det var i Nederland rundt 1600 tallet at regatta seilingen har sin opprinnelse. Det ble så videreført til England av den tidens konge, Kong Karl den 2 som likte den formen for seiling. Seilsporten spredte seg så ganske fort utover i verden og ble en stor sport som har nasjonale mesterskap, Europamesterskap og verdensmesterskap i dag.

Sailboat Races

Sailboat Races

Typer seilbåter

Når man skal kjøpe seg en seilbåt, ny eller brukt, er det greit og sette seg inn i behovet man ønsker at båten skal dekke. Den minste klassen er jolle, her er det flere varianter ute på markedet. Zoom 8, Europajolle, snipe, laserjolle, nacra og Oslojolle som er noen av dem. Dette er seilbåter som er beregnet en til maks to personer. Entype kjøle båter har også mange modeller og merker og tilby, her er det navn som Drake, Albin express, nordisk folke båt og Solingen som er noen av dem. Flerskrogsbåter er katamaran eller trimaran med to eller tre skrog. Hobie cat, Formula 18 og Tornado er noen av merkene her. Listen er veldig lang, det er jo bruksområde og behovet hver enkelt har som er avgjørende for hva man mener egner seg best.

Neste innlegg

Raske båter