Raske båter

Det er mange måter og ferdes ute på vannet på. En koselig tur med seilbåt på en helgetur, eller en lengre ferietur har det blitt ganske mange som gjør. Noen foretrekker motorbåter, mens andre tar en kanotur og synes det er toppen. For andre igjen gjelder det det sportslige. Det å trene og delta i seilaser, eller være med på motorbåt race. Alle har vi egne meninger om hvordan det er best å ferdes på vannet.

Zapcat racing

Zapcat racing er små speed båter med plass til to, detter har blitt en populær form for båt race verden rundt. Utstyr og båter koster ikke så veldig mye så dette er en sportsgren som mange kan bli med på. Denne type konkurranse startet opp i Australia i starten av 80 tallet. Det var badevaktene på strendene som brukte båtene de hadde under redningsaksjonene til å konkurrere seg imellom. Dette ble fort en populær måte og drive båtrace på blant de unge og det spredte seg fort utover i verden. Det har etter hvert blitt en ganske stor gruppe som driver på med dette i England og de har mange konkurranser hvert år. Her er det likt utstyr som gjelder, båten er en liten båt av typen katamaran som har en maks vekt på 150 kilo. Med en outboard motor på 50 Hk blir det likt for alle, her er det førerens valg underveis i løpet som er avgjørende for plasseringen. Racene foregår nær land og med relativt korte baner som det kjøres flere runder på. Her kan man få med seg hele rundene som publikum om man finner seg et egnet sted og beskue racet i fra. Prisen på en startpakke er ikke så avskrekkende, for rundt 30 til 80 tusen kroner får man en båt som er klar til å sette i gang. Man må huske på at for og få lov til og delta på disse racene må man ha lisens, det holdes stadig nybegynner kurs og etter det er tatt er det bare og prøve seg på lisensen. Reglene er ganske strenge for denne racing formen og man må sette seg godt inn i regelverket før man kan få sin lisens utdelt. Aldersgrensen her er 17 år for fører og 16 for co føreren. Racene blir delt opp i flere klasser, formula future klassen til fire er for de yngste alderstrinnene. Formula en til fire og formula 500 er for seniorer og de drevene båtførerne.Man har også startet opp med pro stock, river maraton jetboat og river maraton.

zapcat racing
zapcat racing

Småbåt

Det er flere båt race som er beregnet på småbåter. Rundbane race for eksempel foregår i havneområder eller på innlandsvann. Her kan ungdommen helt ned til 13 år være med og konkurrere og det passer bra for de som tenker på og komme med i de store racing klassene senere. Banene er på rundt 1200 til 1800 meter og det er forskjellige antall svinger som blir satt opp. Litt avhengig av hvor løpet foregår. Her er det delt opp i to hovedgrupper, katamaran og vanlig v bunn båter, og her er det igjen delt opp i flere mindre grupper avhengig av båt og motorstørrelse.