På bøljan den blå

Nettverket av veier er stort og omfattende, men det er helt umulig å komme frem, med bil eller kjøretøy, enkelte steder uten å benytte en ferge. Vi har både broer og tunneler men fortsatt ikke nok. Vi MÅ ha båter! Og spesielt på Vestlandet er behovet størst. Der er det stadig fjordarmer som gjør det umulig å komme videre uten hjelp av en ferge.

Fra gammelt av har vi nordmenn vært et sjøfartsfolk, men selv i dag er folk avhengig av bilferger i Vest- og Nord-Norge, hvor fjorder skjærer dypt inn i landskapet og gjør det umulig – eller i det minste vanskelig – å komme seg opp eller ned langs kysten. Og enkelte steder vil vi så gjerne beholde de av tradisjon og kultur osv. Det er jo i mange tilfeller koselig å komme seg ut av bilen og ta noen minutter på vannet i en liten ferge. Noe å drikke og spise kan også være aktuelt på mange av slike strekninger.

Hurtigruten

Hurtigruten, som tjener over 30 havner langs norskekysten, hadde en tilsvarende viktig rolle i gamledager. I dag derimot, drar man først og fremst på reise med Hurtigruta for nytelsens og opplevelsens skyld. Likevel er det fortsatt mange skip og ferger som trafikkerer kystlinja fra Bergen til Kirkenes først og fremst med hensikt å transportere mennesker.

 

Små og store ferger

Mange passasjerbåter i Norge kan transportere biler, men langt fra alle.

I mange byer er små passasjerferger tilgjengelig, som for eksempel den de små rutefergene som tilbys gratis til alle som ønsker i Fredrikstad. De fire fergene Go’vakker Maren, Go’vakker Vivi II, Go’vakker Thora og Go’vakker Randi dekker de tre strekningene med ferger i byen.

Også i Lofoten er det mange ulike båttjenester som fungerer som et geografisk lim som holder de mange øyene knyttet sammen. Langs kysten sørger ekspressbåter for å dekke «hullene» togene ikke kan dekke. Fra Stavanger, via Bergen og til ulike tettsteder i Sognefjorden, for eksempel, sørger katamaraner for at du raskt og enkelt kan reise fra ett sted til et annet. Det samme gjelder for en rekke småsteder i fjordene som tidligere kun kunne bli nådd med robåt.

Reis med ferge

Spesielt på Vestlandet, med mange og lange fjordarmer, er reisende avhengig av ferge for å komme fram.

De fleste ferger og hurtigbåter går så ofte at kø sjelden oppstår. I tillegg til vanlige fergetjenester kan flere båtselskaper tilby fjordcruise. En fergetur kan være en opplevelse i seg selv på fjordene på Vestlandet eller langs kysten i nord.

hurtigbåter
hurtigbåter

Med Hurtigruten kan du reise fra Bergen til Kirkenes og tilbake, eller den kan frakte deg mellom to steder på strekningen. Reisen fra Bergen til Kirkenes tar 11 dager. Hurtigruten har daglige avganger og hyppige stopp langs kysten. Det er mulig å ta med bil på skipene, noe som gjør det mulig å kombinere cruise med bilferie.

Det er ikke bare kyst-Norge som tilbyr båtturer. Ta for eksempel en tur på Mjøsa med Skiblander, verdens eldste hjuldamper, eller utforsk Jotunheimen med Gjendebåtene.