Norske skoleskip

Norge har flere skoleskip langs kysten. Men det mest kjente er selvfølgelig SS Christian Radich. Men også Statsraad Lehmkuhl og SS Sørlandet er skip jeg i hvert fall har hørt om i mange sammenhenger gjennom årene. Norges eldste er Statsraad Lehmkuhl som ble bygget som skoleskip for den tyske handelsflåten.

 

Statsraad Lehmkuhl

«Statsraad Lehmkuhl» er en tremastet stålbark og ble bygget i Bremerhaven-Geestemünde i 1914 som skoleskip for den tyske handels­flåten. I 1923 ble skipet kjøpt til Norge av på initiativ av daværende direktør i Det Bergenske Dampskibsselskab, tidligere statsråd Kristoffer Lehmkuhl. Og på grunn av ham ble skipet omdøpt til «Statsraad Lehmkuhl» etter hans arbeid som statsråd og for skoleskipsaken i Norge.

Den første seilasen hadde 200 elever om bord. Og videre helt frem til 1966, kun avbrutt av krigsårene, ble skipet drevet som skoleskip. Etter dette sto skipet i fare for å bli solgt utenlands, men skipsreder Hilmar Reksten kjøpte skipet i 1967, slik at det fortsatt kunne brukes til opplæringsformål.

Privat drift

I årene 1968 – 72 drev så skipsreder Reksten for egen regning diverse kurs for førstereisgutter. Men på grunn av manglende tilskudd fra staten til drift av skipet for opplæringsformål, ble «Statsraad Lehmkuhl» liggende i opplag på Bergens havn fra 1973. I 1978 skjenket skipsreder Hilmar Reksten «Statsraad Lehmkuhl» til Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl, som nå eier og driver skipet. Stiftelsen har gjennom flere år leiet skipet ut til foreninger, skoler, firmaer og organisasjoner, som har brukt skipet til forskjellige formål og turer. I tillegg har det gjennom flere år vært arrangert seiltokter og skjærgårdsturer, som har vært åpne for publikum i sin alminnelighet.

I årene fra 1994 til 2005 har skipet gjennomgått et omfattende rehabiliteringsprogram, og fremstår etter dette som et av verdens best vedlikeholdte seilskip «Statsraad Lehmkuhl» er i dag Norges største og eldste skværriggete seilskip.

Christian Radich

SS «Christian Radich» er Norges mest kjente skoleskip. Skipet er en tremastet fullrigger, bygget ved Framnæs Mekaniske Værksted i Sandefjord i 1937. Eier er Stiftelsen Skoleskipet Christian Radich, etablert ved en donasjon fra rittmester, trelasthandler og skipsreder Christian Radich.

TV Kjendis

«Christian Radich» ble TV kjendis gjennom filmen Windjammer. Skipet har også hatt «hovedrollen» i den kjente TV serien Onedinlinjen som ble sendt på BBC på 1970 tallet.

Skipet ble bygget som skoleskip for sjøfolk, men etter hvert har det blitt for dyrt å drive kun med dette så også de måtte finne nye veier å gå. Så fra 1999 ble driften snudd til charter trafikk og mot betalende medseiler som ønsket opplæring og litt erfaring fra å seile. Skipet har kapasitet til en fast besetning på 18 og 88 kadetter/medseilere.

Windjammer.
Windjammer.

Siden 2005 har Befalsskolen for Sjøforsvaret hatt befalselever om bord i «Christian Radich». Skipet har også vunnet «The Tall Ships’ Races» tre ganger på 2000 tallet.

Flere skip

Mens jeg sitter og skriver om dette farer drømmene av gårde til sol og sommer og sjøluft. Båter som glir av gårde i det fjerne! Norge har flere skoleskip enn dette og jeg vil skrive mer om det ganske snart!