Norske skoleskip II

Norge har i mange år hatt tradisjon om å bruke skoleskip i opplæring av kadetter og sjøaspiranter. Helt siden tidlig på 1900 tallet har skoleskipene vært å finne langs norskekysten.

SS Sørlandet er neste skip ut i serien om norske skoleskip. Dette er en fullrigger uten motor og ble bygd i 1927 for grunnleggende fagopplæring av norske sjøfolk. Allerede første året var skipet på utenlands tokt som gikk til London. Og i 1933 krysset Atlanterhavet som første norske skoleskip hvor turen gikk til Chicago. Der deltok skipet i utstillingen «A Century in Progress».

I 1974 var SS Sørlandet utrangert som skoleskip etter nesten 50 år i tjeneste, kun avbrutt av krigsårene. Men krigsårene var tøffe for skipet, og etter å ha blitt truffet under et flyangrep sank skipet i Kirkenes havn. Skipet ble hevet igjen og tjenestegjorde i forskjellige sammenhenger frem til det igjen var skoleskip i 1948.

Back Again

Etter noen år ute av skoleskip driften ble skipet pusset opp totalt i 1980. Og fra 1981 har skipet vært eid av Stiftelsen Fullriggeren Sørlandet.  Fra 1980 til 1983 var skuta eneste norske skoleskip i drift og var først ute med åpne tokt for både ungdom og eldre av begge kjønn. I 1981 krysset hun Atlanteren fire ganger og utførte en serie seilaser mellom Bermuda og Boston i tillegg til filmoppdrag i New York.

I dag seiler skipet med A+ Academy om bord som er er skolen som er etablert av stiftelsen «Fullriggeren Sørlandet». Og i dag er skipet ute på en verden rundt seilas som startet i august 2015 og skal pågå i to år. Skipet skal besøke 22 forskjellige landet i løpet av seilasen.

MS Ragnvald Jarl

MS Ragnvald Jarl er et tidligere hurtigruteskip som i 1996 ble omdøpt til MS «Gann» og fra da benyttet som skoleskip av Rogaland Videregående sjøaspirantskole. Så i 2007 ble hun kjøpt av Sørlandets Seilende Skoleskibs Institution og fikk sitt nåværende navn «Sjøkurs» og benyttes, per 2015, som skoleskip ved Sørlandets maritime videregående skole i Kristiansand.

MS Ragnvald Jarl
MS Ragnvald Jarl

MS Narvik

MS «Narvik», nå MS «Gann», er også et tidligere hurtigruteskip. I 2007 ble skipet overtatt av Rogaland videregående sjøaspirantskole og fikk da sitt nåværende navn. Skipet ble bygd i 1982 ved Trondhjems Mekaniske Værksted.

DS «Finmarken»

DS «Finmarken» var et hurtigruteskip som ble overlevert Vesteraalens Dampskibsselskab i 1912. Skipet gikk i fast rotasjon i hurtigruten i perioden 1912 til 1956, bare avbrutt av verkstedopphold. Ved leveringen av MS «Finnmarken» i 1956 ble DS «Finmarken» omdøpt DS «Vågan». I 1957 ble hun solgt til Rogaland sjøguttskole og omdøpt DS «Gann». I 1960 ble skipet solgt til opphuggere.

 

MF Midøy

MF «Midøy» er et motorskip som har gått i trafikk i Møre og Romsdal som bilferge. «Midøy» ble senere ombygd og fra 2013 eid av Maritim Charter, og seiler som skoleskip i Trondheim.

Skoleskipet benyttes til opplæring av blant annet skipselektrikere, matroser, maskinister, navigatører og motormenn. Skipet blir også brukt i maritim forskning, øvelser av forskjellige slag og eventoppdrag rundt om i Trøndelag. Fartøyet kan føre dekkslast og har passasjersertifikat for 90 personer. I 2013 ble skipet omregistrert som motorskip, og fikk navnet MS «Midøy».