Norske hverdagsbåter

Vi har lange tradisjoner med og ferdes ute på vannet her i landet, og flere og flere finner den formen for avslapping og moro. Man kan ha en liten robåt og ta seg en liten fisketur, eller padle litt i en kano, en tur med seilbåten eller med motorbåten. De fleste nyter virkelig det å være ute på vannet. Vi har vel like lang tradisjon med og bygge båter som vi har med og ferdes på vannet.

Norske båtprodusenter

Helt innerst Saltdalsfjorden i Rognan finner vi båtbyggeriet Kai Lindes Trebåtbyggeri. Han startet opp sitt firma i starten på 90 tallet da han flyttet tilbake til bygda hvor han kom ifra etter en periode hvor han bodde i Danmark. Her jobbet han Ebbes Båtbyggeri og lærte seg mye om det å lage trebåter av forskjellige varianter og størrelser. Han har tradisjonelle klinkbygde trebåter som prammer, spissbåter, nordlandsbåter og joller som det lages mest av. Men man kan gjerne bestille seg litt større båter her også, fembøring og åttring har han lagd flere av. Hans største prosjekt så langt var en 32 fots sjark og det har blitt flere mindre sjarker etter hvert. Han har i dag rundt 20 forskjellige modeller i sitt program, så her finner man nok en båt som passer.

Norske båtprodusenter
Norske båtprodusenter

Risør

I Risør finner vi Risør Trebåtbyggeri, det startet opp i slutten av 70 tallet av noen unge trebåt entusiaster og har gjord det veldig i trebåt bransjen. Her har de ikke satt opp noen spesielle modeller som blir produsert, her går alt på bestillinger. De har derimot spesialisert seg på seilbåter av typen Colin Archer, gode seilegenskaper og sjødyktighet er merket kjent for. Da de så fikk i oppdrag av Kristiansand Dyrepark og lage en sjørøverskute satte de straks i gang med byggingen. Dette var jo et stort prosjekt og de ville gjøre en så god jobb som overhode mulig. De lykkes bra med Klara som båten ble hetende, så bra at de også fikk i oppdrag å lage båt nummer to til parken. Det ble Den Sorte Dame som fortsatt er sjørøverskuta som brukes i parken. Men de har hatt flere suksessfulle oppdrag, restaureringen av både Boy Leslie og Solrik av Grimstad ble en stor suksess for firmaet.

Grønøy båt

Ute på øya Grønøy ved Engavågen ligger Grønøy Båt, her har de satset på båtproduksjon i glassfiber og plast. Her produseres det det meste i fra mindre robåter til cabin cruisere, Landstedsjolla er den minste på litt over 4 meter lang og den største cabin cruisere er GB 650 Årø er på nesten ni meter lang. Modellen GB 650 famely og GB 650 Fisker er to modeller som er omtrent like og som selger godt. Disse modellene kan du også bestille som halvfabrikat, det blir jo en god del rimeligere men det blir jo en god del jobb selv da før båten er klar til bruk. En av fordelene er jo at en selv kan bestemme utstyret man vil ha selv og velge prisklasse på det. Landstedsjolla ligger på rundt 10 000 kroner som halvfabrikat og den største modellen GB 650 Åre ligger på rundt 200 000 kroner som halvfabrikat.