Forbundet KYSTENs Landsstevne 2014

Den 17. juli 2014 gikk selve startskuddet for det største landsstevnet i Forbundet KYSTENs historie. Men allerede uker og måneder før dette – for ikke å si år for enkelte – startet forberedelsene. I fire dager skulle Bjørvika området i Oslo sentrum forvandles til et festivalområde overfylt med maritim kultur og historie, og aktiviteter på sjø og land. For første gang ble Forbundet KYSTENs medlemmer samlet til et landsstevne i Oslo.

Spektakulær åpning

Selve åpningen på landsstevnet og festivitasen var en konvoi på over 350 båter som kom seilende inn Oslofjorden. Alle med sin form for historie å fortelle. Båtene kom også i tillegg til Norge også fra Norden og flere europeiske land. Det ble et voldsomt skue etter hvert som de ankom og ble lagt til kai fra Oslo Havnelager i vest til foten av Ekebergåsen i øst. Et spektakulært syn for publikum som var til stede for å se konvoien komme glidende inn Oslofjorden.

Allerede før konvoien seilte innover i Oslofjorden så var denne mønstringen av båter tidenes mønstring langs norskekysten. Allerede nesten 14 dager før innseilingen i Oslo startet mønstringen med utseiling fra Florø som første sted. Her kunne da båtene «henge seg på» langs ruten for å ankomme Oslo 17. Juli.  Denne mønstringen var et samarbeid mellom Forbundet KYSTEN og Norsk forening for fartøyvern.

Forbundet KYSTEN

Selve arrangøren for alt, Forbundet KYSTEN hadde en stor utstilling på over 2000m2 hvor de viste frem norskekystens maritime tradisjoner med bidrag fra hele Norden og Kroatia. Programmet var spekket med aktiviteter for stor og liten på sjø og land, foredrag, kulturelle innslag med bl.a. barneteater, utstillinger, kortreiste smaksopplevelser, og konserter med gamle og nye band fra Oslo.

Forbundet KYSTENs åpne bruksbåter vil være i sentrum av stevneområdet. Der ligger også Kystlaget Vikens og Norsk Maritimt Museums stolthet – barcodebåten «Vaaghals». Originalen ble funnet i forbindelse med utbyggingen av Bjørvika i 2008/2009. D/S «Hestmanden», som seilte i Nortraships flåte under begge verdenskrigene kommer, og Jon Michelet vil i sitt foredrag ombord snakke om denne delen av Norgeshistorien.

En del av Grunnlovsjubileet

Stortinget hadde utpekt Forbundet KYSTENs landsstevne i år til å være et av de offisielle arrangementene som representerer det offentlige Grunnlovsjubileet. Stortingspresident Olemic Thommessen stod for den offisielle åpningen av landsstevnet den 17. juli klokken 18.14 – selvfølgelig!

 Olemic Thommessen
Olemic Thommessen

«- Norge er en kystnasjon. Et mangfold av båter, havner, brygger og naust langs hele vår langstrakte kyst er et vitnesbyrd om kystens og havets helt sentrale rolle i fortellingen om Norge de siste 200 år. Forbundet KYSTEN, som gjennom sine arrangementer fremhever og synliggjør kystkulturens avgjørende bidrag til det moderne Norge, er derfor en svært viktig bidragsyter til årets grunnlovsjubileum», sier Olemic Thommessen i sitt forord til årets stevneavis.

Til stede under landsstevnet og festivalen var det mange representanter fra det offentlige Norge – vi nevner noen få: Riksantikvaren, Oslo Kommune, Norsk Maritimt Museum, Oslo Havn, HAV Eiendom, Oslo Maritime Stiftelse og Norsk Forening for Fartøyvern.

Bevertning og underholdning

Fergen «Skånevik» var innleid som festivalbåt under stevnet, var et godt alternativ for å sitte ned og få noe mat og eller drikke og for å knytte bånd til både nye og gamle kjente. Det var også musikk og dans om bord her som holdt det gående til ut i de små timer hver dag under festivalen.

Skipshotellene M/S «Nordstjernen», M/S «Sjøkurs» (tidligere «Ragnvald Jarl»), var hotellskip også med servering under hele stevnet. Dampbåtene inviterte publikum til rundtur mellom øyene i indre Oslofjord helt ut til Oscarsborg festning, og til Oslofjordmuseet på Vollen i Asker.