Fart ute på vannet

Fritid og ferie ute på vannet er en herlig måte og slappe av på, det har blitt mange som foretrekker denne formen for fritid.

Men det har også blitt mange som foretrekker fart og spenning ute på vannet også. Da snakker vi om virkelig raske båter av forskjellige typer.

Det og være den som har fartsrekorden på vannet er like stort som fartsrekorder på land og i lufta.

Spirit of Australia

Den som fortsatt innehar verdens rekorden på vannet er Ken Warby med båten Spirit of Australia. Denne rekorden er 40 år gammel så det var en virkelig god prestasjon i 1977.

Når man tenker på teknologiens utvikling gjennom disse årene er det litt rart at ingen har slått denne rekorden enda.

Warby bygde båten selv i bakgården der han bor, han brukte tre virke til skroget noe som kan virke merkelig i dag med de nye båtene i glassfiber og plast. Motoren var av typen Westinghouse J 34 som er en jet motor beregnet på fly.

Etter flere forsøk og justeringer på båten satte han den første verdens rekorden i 1977, 464 kilometer i timen og slo da den 10 år gamle rekorden som var 458 kilometer i timen.

 

Han slo til året etter med en ny rekord igjen, da klarte han hele 511 kilometer i timen og det er den rekorden som fortsatt står i dag.

Han hadde jo lyst til og forbedre denne rekorden også og startet tidlig på 90 tallet og bygge en ny båt, den fikk navnet Aussie Spirit. Her satte han inn samme type motor men en som var oppdatert og skulle da teoretisk være mye raskere enn den gamle.

Men det ble ingen rekordforsøk med denne båten, han startet derimot sammen med sønnen og lage enda en ny båt som heter Spirit of Australia 2.

Her har han valgt Bristol Siddeley Orpheus jet motor som han mener kan gi han nye rekorder med.

Båten er nå sjøsatt og han driver på med forsøk og justeringer for og prøve seg på verdens rekorden igjen i 2019.

Bluebird K7

Bluebird K7 er også en jet drevet farts rekord båt, den eides og kjørtes av Engelskmannen Donald Campbell.

Han startet med rekord forsøk allerede i slutten av 40 tallet etter hans far døde. Hans far Sir Malcom Campbell hadde verdensrekorden både til vanns og på land i 1920 og 1930 årene.

Donald startet forsøkene med sin fars båt Blue Bird 4, men det ble ingen suksess for han. Det ble ikke før i midten av 50 tallet at Bluebird K 7 sjøsettes at det ble fart i rekord forsøkene hans.

Den var blitt utstyrt med en Metropolian Vickers Beryl turbo jet motor som virkelig gjorde susen.

Donald satte hele syv verdensrekorder med denne båten, den siste i 1964 med hele 444 kilometer i timen.

Han fulgte i sin fars fotspor og prøvde seg på rekorder på land også, det klarte han i 1964 da hadde han verdens rekorden både på land og på vannet. Donald er fortsatt den eneste i verden som innehar disse rekordene i løpet av samme året.

Bluebird K7
Bluebird K7