Fart ute på vannet 2

Fart og spenning er det mange som elsker, enten det er i luften, på land eller ute på vannet. Rekorder prøves hele tiden og slås, med det er jo ingen enkel sak.

Det har blitt mange farkoster ute på vannet som er den raskeste i verden i sine klasser og stadig kommer det nye og forbedrede utgaver av dem. Men det er også mange fartøy som har innehatt rekordene i mange år og er ikke lett og slå, selv med nyere teknologi.

HMCS Bras d`Or

Verdens raskeste ubevæpnede krigs skip er HMCS Bras d`Or, det er en hydrofoil båt som er tilknyttet Canadas marine.

Skipet ble sjøsatt i slutten av 1960 tallet og har en lengde på nesten 50 meter lang og er rundt 20 meter bredt. Den har en Pratt & Whitney turbin motor som yter hele 25 000 hestekrefter og en Ventura dieselmotor.

Dette gjør skipet muligheten til og ha en vanlig toppfart på nesten 60 knop, men under en test tur klarte de og komme opp i hele 63 knop som er 117 kilometer i timen.

Skipet ble bygd for og drive med anti u båt arbeid men ble så overflyttet til og drive med overvåkning av Canadas farvann.

Skipet ble så overlevert til Musee Maretime du Quebec hvor man i dag kan se skipet.

K 162

Det er ikke bare på vannet det går fort, under vannoverflaten kan det også gå unna. Det er noe den Russiske ubåten K 162 gjør.

Ubåten vartklar i slutten av 60 tallet og var da den raskeste ubåten i verden, det var også den første u båten som var lagd i titan.

Den er utstyrt med to atomkraft drevene motorer som yter nesten 240 000 hestekrefter som gir den en fart på nesten 45 knop. Det er bra fart på en ubåt.

K 162
K 162

Vestas Sailrocket 2

Verdens raskeste seilbåt er Vestas Sailrocket 2 som har satt mange rekorder siden 2012.

Det er ett samarbeid mellom Paul Larsen som står for seilingen og vind turbin firmaet Vestas som står for utviklingen av denne båten. Den har jo ett veldig spesielt design som ikke ligner noen seilbåt jeg har sett så langt, med det er vel grunnet designet at den er verdens raskeste seilbåt.

Den første verdensrekorden kom i slutten av 2012 og ble da på 54,08 knop eller 100 kilometer i timen. Den siste rekorden ble på 68 knop eller nesten 126 kilometer i timen, høres fort nok ut for en seilbåt det.

Vestas Sailrocket 2
Vestas Sailrocket 2

The World Is Not Enough

Verdens raskeste yacht er The World Is Not Enough, toppfarten her er 70 knop og marsj farten er på hele 50 knop. Her går det unna.

Den ble bygd i 2004 av det Amerikanske Millennium Superyachts verftet og er på litt over 40 meter langt

Den er utstyrt med en trippel vannjet motor pluss to Paxman diesel motorer som yter 5300 hestekrefter.

Yachten har plass til ti gjester og ett mannskap på seks, som garantert får vind i håret når det går for full maskin.