Berømte skip del 1

Vi har fått mange skip som har fått sin plass i historiebøkene. De fleste av dem er krigs skip i fra hele verden. Men det er også sivile skip som har fått komme inn i dette selskapet. Det skipet som nok er mest kjent for de fleste er jo RMS Titanic, det blitt også betegnet som det mest berømte skipet i historien. Det har jo også blitt lagd flere dokumentarer og en film om Titanic.

Santa Maria

Den spanske seilbåten Santa Maria ble bygd i Pontevedra som ligger på Spanias vestkyst, rett ved grensen til Portugal. Det var Juan de la Cosa som eide og var kaptein på skipet. Det ble brukt til Christopher Columbus første ferd til Amerika. Santa Maria var den største av de tre skipene som deltok på denne turen, de andre båtene var Santa Clara og La Pinta. Santa Maria var den tregeste av skipene, selv med sine tre master for skipet var omtrent dobbelt så stort som de andre to. Turen over til Amerika gikk bra, men på returen endte de opp på en sand banke og skipet var så skadet at det ikke lot seg reparere. Det har blitt bygd flere kopier av Santa Maria, men man er ikke helt sikker på hvor stor skipet egentlig var da all informasjon om dette mangler.

HMS Victory

En av United Kingdoms mest berømte krigsbåter er HMS Victory, skipet ble sjøsatt i 1765. Skipet var nesten 70 meter langt og nesten 16 meter bred, den var utstyrt med 100 kanoner og fikk betegnelsen som first rate ship of the line. Det var betegnelsen de største skipene i British Royal Navy. Victory var en av ti first rate skips som ble bygd for å bekjempe fiendene i Seven Year`s War som foregikk i store deler av verden. Det ble Chatham Dockyard som fikk oppdraget med og bygge skipet som det tok omtrent seks år og gjøre ferdig. Da skipet var ferdig ble det ikke satt i tjeneste med en gang, det var ikke behov for skipet med en gang. Det ble så liggende i River Medway for å gjøre ferdig det siste av innredningen som trengtes. Det første oppdraget Victory fikk var i starten på 1778, de hadde en trefning med den Franske flåten i den Engelske kanalen ved øya Ushant hvor de gjorde mye skade på Franskmennenes skip. På det samme stedet rundt tre år senere gjentok det samme seg igjen, selv om de Franske skip var overlegene i antall ble de drevet på flukt igjen. Året etter var Victoria med på å sende forsyninger til Gibraltar som da ble blokkert av Franske og Spanske styrker. Turen ble igjen en suksess for skipet, tross for at de ikke avfyrte et eneste skudd fikk de forsyningene sikkert frem. Det gikk nesten åtte år til før Viktoria var i en stor konfrontasjon igjen, det var da slaget ved Cape St. Vincent skjedde. Igjen gikk Engelskmennene av med seieren. Ved ankomst til England etter dette slaget ble hun ansett som uegnet for videre tjeneste og ble da brukt som sykehus skip i en periode.

HMS Victory
HMS Victory

Historien fortsetter i neste artikkel så følg med videre.