Båter for familiekos og opplevelser

Båter har eksistert i mange tusen år allerede, og i dag fins tusenvis av ulike fartøy man kan ferdes på sjøen med. Noen har seilt jorden rundt for å oppdage og erobre nye kontinent, mens andre bryter gjennom bølger så store som høyhus.

Når man skal nyte sommeren med familien, er det mange måter å gjøre det på. Vi må nok belage oss på enda en sommer her til lands, og hva bedre er ikke å komme seg ut på sjøen i verdens beste båt? Her skal vi se på noen båter som passer utmerket til sommeren.

Europajolla

En Europajolle er en liten seilbåt for nybegynnere. Her lærer man om bakking, jibbing og drifting for å få vind i seilene. Båten passer utmerket for barn ved stranda og får til og med plass i en større båt. Å lære seg å seile med en Europajolle kan være første steg i et liv på sjøen. Det fins mange lignende seilbåter som dette, slik som 29-er og Flying Dutchman.

Robåten

Robåten er alltid god å ha, og den er selve symbolet på fisketurer og roing blant holmer og skjær. Mange bruker kun robåt på innsjøer, og her passer den flott når far og ungene skal ut på eventyr. Kanskje blir det en stor fisk med hjem til middag også. Robåten er gjerne en eik eller en pram av ulike materialer. Tre, plast og aluminium er mye brukt.

Ribben

Ribber har blitt mer og mer populær ettersom tiden har gått. En ribb har den fordelen at den er lett og samtidig robust. Setter man på en påhengsmotor på denne får man skikkelig fart. Flott for lek i vannet og for eksempel vannski. Ribben er laget i plastmaterialer som tåler en trøkk.

Daycruiser

En daycruiser er en båt om passer når hele familien skal ut på tur. Kanskje rett over fjorden til slektningene der, eller på nye eventyr langs den langstrakte kysten vår. Daycruisere har sengeplasser, toalett og dusj. Samtidig har den en moderne bysse hvor man kan tilberede mat og snacks.

Seilbåten

En seilbåt er for den viderekomne hva gjelder sjølivet. Man må kunne en hel del ting om seil, navigasjon, fortøyning, knuter og havområdene. Det er ikke bare å sette seil for neste havn om man ikke har planlagt ferden sammen. Her må alle trå til og hjelpe med å heise og fire seil når vinden tar seg opp. Men for en opplevelse da gitt!

Hva er viktig i båt?

Hva er viktig i båt?

Enten man seiler, eller racer i vannet er det viktig med sikkerhet. Det er påbudt å ta et førerkurs dersom man er født etter 1980 og er over 14 år. Dessuten er det lurt å ha redningsvest og bruke sunt sjøvett.  Men først og fremst skal man kose seg på sjøen. Heis flagget for å signalisere at du er norsk, og hils gjerne med “møssan” hver gang en båt passerer dere på babord side. Og vet du ikke hva babord og styrbord er, så sørg for å kunne alle reglene som gjelder. Vil man likevel ta med familien på et skikkelig eventyr, så er en seilas med enten Danskebåten eller Hurtigruten noe som tilfredsstiller alles behov.