Båtens bruksområde

Båten har blitt brukt i uendelige tider til forskjellige formål, fiske, varehandel, persontrafikk og båtene har jo selvfølgelig utviklet seg mye med tiden. Dagens båter er for det meste topp moderne med det siste innen teknologi som finnes på markedet. Fiskebåter har man i ganske mange varianter, det har blitt tilrettelagt for den type fisk man skal fange. Hvalfangstbåter, rekefiske og krabbefiske er noen av dem.

Krigsbåter likeså, her har det kommet mange spesielle varianter med egenskaper tilpasset spesielle oppdrag.

Krigs fartøy

Hangarskip er nok en av de største skipene til krigsbruk, dette er egentlig en flytende flyplass som har til oppgave og støtte oppdrag i områdene de befinner seg.

Fordelen er at man kan flytte skipene til steder det er behov og da slipper man og opprette landfaste flyplasser som man da ikke har brukt for mere en under oppdraget.

Verdens største hangarskip er Gerald R Ford Class US klassen, foreløpig er det bare ett av tre planlagte skip som er ferdig. Det er USS Gerald R Ford med betegnelsen CVN 78.

USS Gerald R Ford
USS Gerald R Ford

Det neste skal stå ferdig i løpet av 2018 og får da navnet John F Kennedy med betegnelsen CVN 79. Det siste får navnet Enterprise med betegnelsen CVN 80.

Disse skipene er på over 330 meter lange og noe over 40 meter brede og rommer ett mannskap på litt over 4600 samt nesten 80 fly.

Slagkraftige skip dette, foruten flyene er de utstyrt med missiler av typen RIM 162 ESSM og Phalanx Ciws som er radarstyrte gatling kanoner for og ta ut innkommende raketter.

Den har en toppfart på rundt 30 knop og fremdriften er det to A1B atomreaktorer som står for.

Den nest største klassen er det også Amerikanerne som har, det er Nimitz klasse.Det er ti hangarskip i denne klassen som etter hvert skal skiftes ut med den nye Gerald R Ford klasse.

Denne klassen har vert operativ i fra 1975 og har da vel gjort nytten in gjennom over 40 år i tjeneste.

Denne klassen er på noe over 330 meter lang og rundt 40 meter bred. Her har man plass til 90 fly og ett mannskap på nesten 5700.

Toppfarten er også her på 30 knop og fremdriften sørger to A4W atomreaktorer for med hjelp av fire dampturbiner og fire propeller.

Til forsvar finner man Mk 29 GMLS, SAM, Mk 49 GMLS rakettsystemer og Phalanx CIWS som er M16 Vulcan gatlingkanoner.

Det er England som har de tredje største hangarskipsklassen, det er Queen Elizabeth Class UK.

Det er foreløpig bare ett skip som er ferdig og det er HMS Queen Elizabeth med betegnelsen R08, det neste skipet er planlagt ferdigstilt i 2019/20 og får da navnet HMS Prince of Wales med betegnelsen R09.

Skipene er omtrent 280 meter lange og nesten 40 meter brede med plass til over 70 fly og ett mannskap på rundt 1600.

Toppfarten er satt til 25 knop som to Rolls Royce Marine Trent MT 30 Gassturbin motorer sørger for 96 000 hestekrefter.

De blir beskyttet av Phalanx Ciws, 30 mm DS30M Mk2 kanoner og M134 Minigun.